Het is interessant hoe je met kleine nuances in je tekst de denkrichting van mensen kunt sturen. Dat ook de woordvolgorde daarbij een belangrijke rol kan spelen, wordt geïllustreerd door een mooi praktijkvoorbeeld: het rechthoekige bord met de tekst ‘Op slot buit eruit’. Voor wie dit bord nooit (bewust) heeft gezien: hiernaast zie je een foto.
Kijk eens naar het bord alsof je het voor de eerste keer ziet. Aan de linkerkant zien we een sleutel: de deur wordt op slot gedaan. In het volgende plaatje wordt er echter een fototoestel uitgehaald. Maar als de auto eerst op slot wordt gedaan, hoe kan in het rechterplaatje de deur dan openstaan? Dat suggereert dat ik in ieder geval niet degene ben die de buit eruit haalt. Mogelijke betekenis: ‘Zelfs als je je auto op slot doet, wordt er gestolen.’ Ook de tekst ondersteunt zo’n lezing met de volgorde ‘op slot buit eruit’. Dat we in Nederland van links naar rechts lezen en dat het witte vlak een pijl vormt in het blauwe vlak, draagt ook bij aan deze interpretatie.
Om een lang verhaal kort te maken: het omkeren van het witte en blauwe vlak en de woordvolgorde ‘Buit eruit, op slot’ zou het bord logischer maken. Maarja, iets met de beste stuurlui die aan wal staan…